Een transman vertelt

Mijn naam is Alex Bakker, historicus en schrijver, geboren in 1968, en ik heb het boek 'Mijn valse verleden' geschreven. Omdat ik denk dat dit boek jongeren meer begrip kan brengen voor wat het betekent om transgender te zijn, heb ik het COC benaderd. Susanne te Braak, projectleider ‘voorlichtingindeklas’ en ik hadden een vruchtbaar gesprek en het COC is geïnteresseerd om het boek aan te bieden via het voorlichtingsproject. 

Ik was 30, begon net aan mijn transitie tot man en wist één ding zeker. Nu gaat het leven pas beginnen. Alles wat hiervoor was, al het oude: dat gaat bij het grof vuil. Nooit meer over nadenken, nooit meer terugkijken. En niemand hoeft er iets van te weten.

20140622-_MG_5749.jpg

Nu, 17 jaar later , ben ik een 'uit de kast'-transman. Je kunt me vinden op Facebook, met Arie Boomsma op tv, op Radio 1, in Trouw, Parool, NRC. Dat komt doordat ik in 2014 een boek heb geschreven, 'Mijn valse verleden'. Dit boek heeft me de rust gegeven om mijn vorige leven in perspectief te zien. Om de trauma's op te ruimen en één geheel van mijn levensverhaal te maken.  Een verhaal dat begon als meisje. Althans, in het lichaam van een meisje.

De nuances van transgenders: het is geen overgevoeligheid. Foute woorden als ombouwen zijn kwetsend. Wat ik voorstel: intolerante scholieren ombouwen van bot en afwerend naar open en geïnteresseerd. Daarom zet ik mijn boek in voor het COC-project 'Voorlichting in de klas'. 

Muziek, vriendschap, liefde, voetbal, schoolfeesten, ouders; het boek gaat over alle gewone dingen uit het leven van een puber. Een klassiek literair 'coming of age'-verhaal met een iets minder klassieke afloop. 

Literatuur is een krachtig medium. Als je een boek leest, vergeet je de tijd, of het zomer of winter is, je leeft mee met de hoofdpersoon en leert een andere wereld kennen. Een wereld die eerst vreemd was, maar nu door jou gekend wordt. Ik hoop dat mijn persoonlijk verhaal dit voor jongeren kan betekenen.  

cover.jpg

- Alex Bakker

www.facebook.com/mijnvalseverleden

http://www.kro-ncrv.nl/dewandeling/seizoenen/seizoen-2015/30-135289-26-01-2015

Deel: