Coördinatorendag 1.0

Het coördinaat Educatie Seksuele Diversiteit is iets waar je een fulltime baan mee zou kunnen vullen. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Naast Sylvie die mij op het kantoor van COC Groningen & Drenthe ondersteunt als coördinator Voorlichting (VO), is er daarvoor ook het landelijk project Voorlichting in de Klas. Susanne te Braak is daar projectleider en ondersteunt de regionale voorlichtingsteams waar dat nodig is. Dankzij haar is er bijvoorbeeld een landelijke website waar de verschillende teams hun methoden en materialen kunnen delen.

Iets nieuws dat Susanne binnen het landelijke project heeft georganiseerd is een actieve ondersteuning speciaal voor de coördinatoren. Dit heeft de vorm gekregen van de coördinatorendag die op zaterdag 9 mei 2015 voor het eerst is georganiseerd. Een pilot dag, waarop nadat we gezamenlijk hebben geluncht op het kantoor van COC Nederland, een tweetal trainingen aan de coördinatoren de revue heeft gepasseerd.

De eerste training werd gegeven door Karlijn Driessen en ging over communicatie naar buiten toe. Veel teams kampen met een chronisch tekort aan vrijwilligers. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je bijvoorbeeld via sociale media lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) kunt bereiken en enthousiast kunt maken om zich aan te melden als vrijwilliger. Enkele verschillende theoretische aspecten aan communicatie via sociale media kwamen langs. Bovendien was het een goed moment om onderling ervaringen en mogelijke wervingsteksten uit te wisselen.

Als je eenmaal enthousiaste aanmeldingen hebt voor vrijwilligers, dan komt de volgende stap: het aannemen van nieuwe vrijwilligers. De tegenhanger daarvan is uiteraard dat er soms ook mensen moeten worden afgewezen, of worden weggestuurd. Deze twee handelingen waren onderwerp van de tweede training, gegeven door Edwin Beskers. Aan de hand van enkele casussen hebben we gekeken naar hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ook was er gelegenheid om het een en ander te oefenen.

Beide workshops hebben meteen in deze eerste week al hun nut bewezen. Vandaag nog bij het houden van een intake gesprek en bij het maken van een oproep voor een nieuwe sterke kracht in Emmen. Bedankt Suus, we zien uit naar de volgende coördinatorendag!

- Remco Vonk

Deel: